tisdag 14 juni 2011

Blågul högtidsstund



T
Tiden flyger iväg som alltid i slutet av terminen. För inte så länge sedan firades den svenska nationaldagen, en dag som jag skrev om förra året (vilket ledde till att jag blev intervjuad av Radio Västmanland!).
Detta år var jag som fullmäktigeledamot inbjuden till den ceremoni då de som blivit svenska medborgare under år 2010 fick ett diplom och varsin bordsflagga av trä.

Bollbacken på nationaldagen
Det var inte så många fullmäktigeledamöter som hittat dit, kanske beroende på det synnerligen vackra vädret i kombination med långhelgen då många var ute på landet. De partier som var mest välrepresenterade var Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det sistnämnda partiet är ju visserligen förtjust i svenska nationalsymboler, men brukar kanske inte vara det första att välkomna nya medborgare. Nu var en av de nya medborgarna Witold Blaszczuk som är ersättare i fullmäktige för just Sverigedemokraterna, så det var kanske en bidragande orsak till intresset.

Nåväl, det var en trevlig ceremoni som åtföljdes av en god lunch. Gun Eriksson höll ett tal där hon jämförde den tid då Sverige var ett utvandrarland med våra dagar, och Kulturskolans etnoband spelade (och de var riktigt bra!). Eftersom det för många var en högtidlig stund då man fick ta emot diplomet och flaggan var det lite synd att några barn fick springa helt fritt, även på scenen, utan att deras föräldrar sa till dem. De allra, allra flesta barn skötte sig dock bra!

Etnobandet
Jag tror att det är bra med ceremonier som dessa, som kan bidra till en känsla för det land vi lever i. Även om jag ju är tveksam till nationaldagen som sådan, så tycker jag att det är bra med tillfällen att visa att vi är stolta över vårt land, och att vi också är stolta över att vi har ett land som öppnar sina gränser för människor som vill bidra till vårt samhälle.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att som märstabo hitta bloggen. Nationaldag idag. Igen. Är nog mer betuttad i midsommaraftonen.

Brukar hänga på ett amerikanskt forum och diskutera olika saker. En diskussionspunkt har varit frånvaron av bloggandet idag.. Det var mycket större tidigare. Nu är allt fokuserat kring sociala medier och kortare meningsutbyten. Bloggandet gav förankring till tiden, det lokala, och bloggaren kunde presentera egna fördjupningar om sina intressen. En sak vi är överens om på forumet är att dagens internet handlar mer om att algoritmer sorter fram det som bolagen tror att vi utifrån våra vanor vill se som individer. Det är sällan det blir nya upptäckter. Därför var det kul att googla och hitta en blogg med en massa unika bilder av hemorten. Nu är det oftast så att internetanvändare som tar bilder bara visar dom för sina följare.

/Mvh Viktor