lördag 1 maj 2010

Avskaffa Första maj och Nationaldagen!

I det forna Sovjetunionen marscherade folket taktfast den första maj, annars kunde man få (ännu fler) problem. För mig som barn till flyktingar undan kommunismen är det obegripligt att man ger sig ut denna dag och demonstrerar. Att Ohlys kommunistparti är ute denna dag är ju inte förvånande, men för mig är det obegripligt att Socialdemokraterna inte håller sig för goda för att hedra denna förlegade dag. Men nu när Mona har gjort Ohlykommunisterna rumsrena så vädrar dessa medvind på första maj.

Annars hade givetvis första maj sin poäng en gång i tiden. Men vem är egentligen arbetare i dag? När många "arbetare" tjänar betydligt mer än vi lärare, när den tekniska utvecklingen medfört att de som verkligen utför kroppsarbete blivit allt färre så känns första maj bara som en relik från svunna tider.

En annan misslyckad dag är den svenska nationaldagen. Avundsjukt har man blickat på norrmännen som går man ur huse och firar sin 17 maj, men den sjätte juni har aldrig lyckats bli någon folkfest. Visst blir många glada över att vara lediga och pyssla med båten eller så rädisor, men någon nationaldagskänsla infinner sig knappast.

Nej, låt oss avskaffa även denna dag till förmån för något som ligger i tiden, nämligen Europadagen den 9 maj. Varför inte låta denna dag bli en folkfest över hela vår världsdel, en dag då vi firar demokratin och freden och tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet!

4 kommentarer:

Johannes Forsblom sa...

Så skapar vi tusentals nya gröna jobb där all produktion av saker och ting som skapar Co2 avtryck, ersätts med tusentals nya jobb i tjänstesektorn.

Se videon:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/tusentals-nya-grona-jobb.html

Avskaffa också "Earth Day"

Unknown sa...

JoJo. Är detta Ditt eller/och Folkpartiets ställningstagande?
Jag håller med – och det gäller nog ännu fler, rent RELIGIÖSA högtider. De senare ska man då ha rätt att få ledigt för om man vill fira de aktuella religiösa högtiderna. Men, de ska inte orsaka de störningar de nu ger i service- och tillverkningsapparaten. Även en mer flexibel semester, liksom arbetstider under vardagar skulle lösa många problem. Våra transportsystem och lunchställen skulle kunna nyttjas betydligt mer rationellt utan dessa toppbelastningar (vilka de måste dimensioneras för).

Hendrik Nyman sa...

Det är mitt personliga ställningstagande, och inget som partiet ställt sig bakom. Jag tycker dock att man kan bevara en del helger som har gamla anor av traditionsskäl. Och en del, som Kristi him.färd är ju en sällsynt bra helg eftersom den ligger på en torsdag i maj. Och vem vill inte vara ledig på en torsdag i maj, som ju ofta följs av en ledig fredag för många.

Unknown sa...

Förstår vad Du menar. Jag inser värdet av traditioner också, men anser att sekulariseringen av samhället ska vara konsekvent och då platsar inte helger på helt religiös grund – mest p g a att vi nu och framgent har många olika religioner. Alla eller ingen religion borde väl få ha allmänna helgdagar i allas vår almanacka?
Vår de facto-nationaldag har hittills sedan kanske tusen år varit midsommar – och det kan inga direktiv uppifrån ändra på för min del ;->. Då är vi så svenska vi kan bli och det verkar som nysvenskar gärna hänger på och är med. Så skippa Svenska flaggans dag-dagen och benämn midsommar som Sveriges folks Nationaldag!