måndag 30 januari 2012

Årets första fullmäktige, och andra begivenheter.

Förra veckan var en intensiv vecka. Förutom arbetet på skolan, och en dags busskörande så var jag i Sigtuna och deltog i en miljödag för kommunstyrelsen och chefer och en del andra anställda i kommunen. Det var en givande dag, även om jag blev lite avskräckt när jag kom dit och möttes av en superhurtig kvinna vid namn Jessica Cederberg Wodmar som ledde det hela under käcka tillrop som "Härligt!". Det påminde lite för mycket om Ulf Ekman, och var lite svårsmält speciellt en tidig vintermorgon. När man dessutom var tvungen att resa sig upp och göra vågen var det nära att jag gick hem.

Utsikt från Arlandavägen mot Husby idag.

Men det var tur att jag höll mig kvar. Resten av dagen var betydligt mer givande, och upplägget var riktigt bra. Vi delades in i varierande små grupper som fick gå runt till olika datorer där man fick komma med förslag om hur miljömedvetandet skulle kunna ökas, hur man skulle kunna spara energi i de kommunala lokalerna, hur kommunens transporter skulle kunna bli mer miljövänliga, hur man kan få fler att åka kollektivt etc. Kort sagt, bra frågor som blev extra intressant att diskutera i dessa grupper som ändrades flera gånger. Dessutom var arbetssättet bra, där man fick skriva in sina synpunkter på datorerna efter att ha tagit ställning till vad de andra grupperna tyckt.

Att Stora Brännbo dessutom är ett väldigt trevligt ställe med utsökt mat gjorde inte saken sämre. Så det var en bra dag, även om det var svårt att låta bli att äta för mycket. Och det är ju inte speciellt bra för miljön om maten måste kastas bort heller.

Även torsdagskvällens kommunfullmäktige inleddes i miljöns tecken. Två herrar från "Tankesmedjan i uthållighetsfrågor i Sigtuna kommun" hade fått 30 minuter till sitt förfogande för att presentera vad man kommit fram till. Dessvärre tycktes de ha glömt sina klockor hemma, men det fanns en hel del tänkvärt i det de sa, även om mycket var sådant som man hört förut. Jag är nog av uppfattningen att man bör hålla sig till den tid man blivit tilldelad, men lyckligtvis var nu detta fullmäktigemöte inte av det längre slaget.


Utsikten i framtiden? Redan nu ser det ut så från "fel" vinkel.

Jag lämnade in en motion som initierats av Pernilla Bergqvist och som handlade om att införa lektorstjänster i kommunen. Det är en angelägen fråga och eftersom regeringen nu skapat möjligheter för lärare att vidareutbilda sig till lektorer är det viktigt att vi i vår kommun stödjer detta. Det handlar dels om att enskilda lärare skall få möjligheter att utvecklas i sitt yrke, men även om att hela skolan skall få glädje av kompetenshöjningen.

Annars handlade kvällen viktigaste ärenden om ett medborgarförslag om väg 263 norr om Sigtuna. Förslaget innehöll olika åtgärder, men det som framför allt kom upp till diskussion gällde byggandet av cykelbanor. Vi i Folkpartiet menade att man borde invänta den stråkstudie som genomförs, och yrkade på bordläggning, medan Anders Johansson lovade att lägga upp 50% av kostnaden, men menade att det var alliansens sak att utverka resterande 50% från staten, eftersom alliansen innehar regeringsmakten. Det är nu inte helt enkelt att få fram dessa pengar från staten då detta knappast är den enda väg där det finns stora behov av att bygga gång- och cykelvägar.

Kvällens andra större ärende gällde det så kallade Valsta backe, en del av det bostadsområde som kallas Märsta port. Märsta port har blivit känt även utanför vår kommun eftersom planen så uppenbart är en produkt av en annan tid, det formligen osar miljonprogramsbetongtristess över den. För närvarande är den uppskjuten eftersom Länsstyrelsen inte accepterar trafiklösningen med utfart på 263:an. Men Valsta backe ligger på andra sidan Valstavägen och har en annan utfart. Nu är planen på ett stadium där man inte direkt tar ställning till vilken utformning husen skall ha, och det får väl ses som ett positivt tecken att majoriteten efter kritik gått med på att sänka hushöjden från 30 till 24 meter.

Något anmärkningsvärt var att enmandatspartiet Centern, som hittills aldrig anmält avvikande åsikt från resten av majoriteten, nu deklarerade att man hade föredragit hushöjden 30 meter. Men det är roligt att Centern visar lite självständighet, även om jag hellre hade sett det i fråga om byggandet på åkermarken mellan Arlandavägen och Husby kyrka.

Och apropå Centern, ni har väl läst debatten om Folkpartiets oberoende som initierats av Centern i Märsta.nu? Om inte så finns länken här.

4 kommentarer:

Anders, Österbybruk sa...

Ja, det är bra att vi framstår som mer oberoende, för det skall vi ju vara när vi inte deltar i ett allianssamarbete som vi gör på riksplanet. Jag klickade på din länk till Märsta.nu och hittade där et inlägg av Lars Lagerdahl från de Nya Moderaterna. Jag citerar gärna följande som jag hittade i artiklen "En ansvarsfull energipolitik". Det lyder "Nu planerar kommunen att köpa ytterligare ett vindkraftverk. Det kan innebära att elproduktionen blir högre än vad som är tillåtet för de förmånligare skattereglerna. Kommunen riskerar följaktligen straffpåföljd och böter. Det är en orimlig konsekvens av Socialdemokraternas politik." Moderaterna har beskyllts för att vara fientliga till vindkraft men var står Folkpartiet? För min egen del har jag ansett att det är bra med en vindkraftutbyggnad för att utbyggnaden av kärnkraften är stoppad tills vidare. Det betyder att elpriset riskerar att gå upp om inte några investeringar i ny produktion av elektricitet får göras. Vilket vi kan se varje gång driften i ett kärnkraftverk måste stoppas medan det är kallt.

Rolf Brunnberg sa...

"Det kan väl förtjäna att nämnas att det var FpL i BTN som bidrog till att hushöjden sänktes från 30 till 24 m. MP kom till mig efter jan-mötet och tackade för att vi väckt frågan - som senare gjorde att majo ändrade sig!"

Hendrik Nyman sa...

Tack Rolf för detta viktiga påpekande!
Anders; oavsett vad man tycker om vindkraft så är det tveksamt om det är vår kommuns uppgift att samla på sig en mängd vindkraftverk i Skåne.
Sedan kan jag i och för sig tycka att en stor utbyggnad av vindkraft inte är helt oproblematisk. I östra Tyskland har man byggt väldigt många, och jag såg ett tv-program därifrån. Väldigt många människor upplever stora störningar i sin vardagsmiljö med ett ständigt vinande ljud, med reflexer, ljus och närvaron av de ständigt snurrande kraftverken. Det är ju också ofta känsliga landskapstyper som vid kusterna som lämpar sig bäst vilket är ett problem.

Anders, Österbybruk sa...

Ja Hendrik jag kan hålla med dig om att det inte behöver vara vår kommuns sak att bygga ut med vindkraften. Vår miljöminister Lena Ek från Centerbartiet har gjort ett uttalande som jag läst på Gröna liberalers debattsida om att utbyggnaden i vindkraften är ett led i vår energipolitik. Så hon får väl bygga ut den själv då. Staten är ju ägare till Vattenfall som borde kunna bistå henne.