måndag 3 oktober 2011

Vad hade sossarna sagt om de borgerliga sålt så mycket?

Sigtunahems nya hyreslägenheter på Södergatan

Majoriteten i kommunen har bestämt sig för att sälja en femtedel av Sigtunahems bostadsbestånd till ett privat bolag. Det är visserligen inget vanligt privatägt bolag, utan det ägs av fjärde AP-fonden och AMF pension. Men det är ju ändå ett vinstdrivande bolag som givetvis köper husen för att göra en god affär.

Det är naturligtvis klokt, speciellt som Sigtunahem är i behov av pengar för att klara av att rusta upp sitt kvarvarande bostadsbestånd. Det märkliga är ju att en så stor utförsäljning i en borgerlig kommun förmodligen skulle leda till högljudd kritik från sossarna. Lite märkligt är också att Anders Johansson så sent som i december förra året meddelade att det inte fanns några planer att sälja delar av Sigtunahems bostäder.


På Sätunavägen, här till höger, är bostadsrätterna många och människor trivs.

Själv tycker jag det är bra att Sigtunahems dominans på kommunens bostadsmarknad minskar, och självklart är det bra att man får in pengar för att inte de kvarvarande husen skall förslummas. Jag tycker dock också att det skulle vara positivt om hyresgäster gavs större möjligheter att ombilda fastigheter till bostadsrätt. På längre sikt är det oftast mycket mer förmånligt att bo i en bostadsrätt, och det ger större möjligheter till inflytande över sitt boende. I centrala Märsta borde andelen bostadsrätter öka, och jag ser gärna att nybyggnation i ökad omfattning blir i bostadsrättsform. Den som äger sin bostad känner oftast ett mycket större ansvar för sitt boende.

Inga kommentarer: