tisdag 2 mars 2010

Snart kommer S att ta avstånd från Reepalu. Eller?



Tänk om de flesta som tillhör en viss etnisk grupp som bor i Sigtuna kommun skulle känna sig utsatta för förföljelse. Om man inte skulle våga visa sitt ursprung på gatan, om människor som tillhör den här gruppen skulle känna sig tvungna att flytta ifrån Sigtuna, ja kanske till och med lämna landet.

Tänk om kommunens högsta ansvariga politiker i stället för att kraftigt ta avstånd från det här, i stället för att besöka den här gruppen och visa sin solidaritet skulle göra märkliga uttalanden om att denna grupp får skylla sig själva eftersom de demonstrerat till förmån för något som retat upp andra, och att deras landsmän mördat hundratals barn, och till sist när kritiken blir alltför hård påstår att det är en lobby från ett annat land som ligger bakom.

Nej, jag tror inte för ett ögonblick att vårt kommunalråd skulle bete sig på detta sätt. Men tyvärr gör hans partikamrat i Malmö, Ilmar Reepalu det. Jag är övertygad om att det finns många socialdemokrater som skäms över hans uttalanden. Jag är övertygad om att man från partiet snart går ut och tar avstånd från detta. Jag hoppas verkligen inte att jag har fel.

Läs mer i DN, Svd, Skånska Dagbladet och ett mycket intressant inlägg på Johan Ingerös blogg.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag instämmer helt, det är för mig en gåta att en politiker känner sig "påhoppad" när han ställs till svars för sina uttalanden, helt oavsett sakfråga. Hur ska en sådan person bemötas?

Anonym sa...

Först tänkte jag att du beskriver ju situationen för de otal invandrare speciellt muslimer som varje dag känner sig hotade eller diskriminerade. Sen inser jag ju att du skriver in dig i HETSEN emot Reepalu. Varför?

För det första är alla judar inte medborgare i Israel. Däremot kan alla judar bli det vilket man kan tycka vad man vill om.

För det andra så spelar kontexten roll. Den judiska församlingen var AKTIV vid demonstrationen FÖR Israel under Gaza massakern. Det är inte en opolitisk eller obetydlig aktion, tvärtom. Man har därmed tagit ställning för Israels rätt att bomba, begå krigsbrott m.m. Är då alla judar skyldiga till detta? Nej precis som inte alla muslimer är skyldiga till utförda terrordåd. Däremot spelar den Judiska församlingens aktion en roll i MALMÖ för de som har visat anti-semitiska handlingar emot judar där.

Är det någonstans som man numera inte kan skratta bort den ISRAELISKA LOBBYN så är det i Sverige. Hur var det nu med ORGAN STÖLDERNA? Hela den svenska israeliska lobbyn reste sig och SKREEEK för att sedan tystna när Israel erkände att de minsann bedrev organ stöld och handel. Att det finns svenskar som ingår i den statsstödda propagandagruppen HASBARA är ett känt faktum. Är du kanske en?

På tal om kommunalråd? Skrev du möjligtvis något om det moderata kommunalrådets (i Vellinge) syn på invandrare och flyktingbarn? Har du möjligtvis uppmanat Reinfeldt till att han ska prata med denna rasist? Eller är sådana tankar och handlingar inte speciellt aparta utan kanske tom önskvärda? Det är ju trots allt skillnad mellan folk och folk...

Anonym sa...

Ja hur var det med hans uttalande... Han har begärt av Sydsvenskan (höger tidning med klara Israel sympatier) att få hela intervjun utlämnad men det har han inte fått. Varför?
Kan det förklara varför han inte ställer sig bakom de uttalanden han har gjort enligt Sydsvenskan? Kan verkligheten vara mer komplicerad än den säljs att vara i rubrik form?

Man bemöter inte en person med drev, hatkampanjer och hot. Det vore att återskapa samma handling men tycka att det är rättfärdigat. Man bemöter en sådan person genom att lägga alla kort på borden, ta in kontexten, historien och de subjekt som det rör sig om. Hör av dig till Sydsvenskan så kan nog den processen börja. Dvs om nu inte den Israeliska lobbyn får fäste och driver på och helt plötsligt är alla som har en åsikt om Israel och inte hatar muslimer aktörer i Treblinka och Hitler kramare!

Anonym sa...

En liten reflektion bara om: Anonym sa.. Först tänkte jag o s v Jag ska var lite språkpolis och rätta din artikel lite:
Du skriver HETSEN, ska vara hetsen, vidare står det AKTIV och FÖR, men ska vara aktiv och för. Särstavning hittar vi på Gaza massakern. I ett sånt här fall ske det dessutom var liten bokstav på Gaza, så det torde bli gazamassakern. Vidare noterar vi MALMÖ, vilket är helt onödigt att skriva med stora bokstäver. ordet anti-semitiska börjar närma sig korrekt svenska, men bäst är ändå antisemitiska.
Nu har jag ledsnat på alla ord stavade med stor bokstav trots att det inte behövs och läsaren förstår vad det handlar om ändå, det ska vara små bokstäver. Särstavning på ORGAN STÖLDERNA, ska vara organstölderna förstås.
Slutklämmen att det är skillnad mellan folk och folk borde vara skillnad på folk och folk.
Har du möjligtvis gått i nån av skolorna i Rosengård, eller skolkade du bara från svensklektionerna?
Du låter väldigt hatisk dessutom. Försök att vara lite mer tolerant och inte så fruktansvärt gallsprängd.

Hendrik Nyman sa...

Tack för kommentarer! Registera er gärna och använd en signatur så blir det lättare att svara. Jag är också oroad av om invandrare känner sig hotade och diskriminerade varje dag. Jag hoppas och tror att det inte är väldigt vanligt i vår kommun. Om muslimer eller någon annan grupp känner så i Sigtuna kommun så är det viktigt att det kommer fram så att vi kan ta tag i problemet.

Vad gäller diskussionen om "organstölderna" så är det lite för långt att ge sig in på i detta sammanhang. Oavsett hur det förhåller sig med detta så är det knappast en orsak att attackera judar.

Jag sympatiserar inte med det moderata kommunalrådet i Vellinge. Jag är inte moderat, men har noterat att såväl Reinfeldt som många andra moderater tagit avstånd från hans uttalanden.

Tidningen som intervjuade Reepalu var inte Sydsvenskan utan Skånska Dagbladet. De har lagt upp banden på sin hemsida så påståendet att Reepalu inte fått dem stämmer inte.

Annars håller jag givetvis med om att personer som skickar hatmejl och hot till Reepalu inte bidrar till en lösning på problemet. Reepalu har givetvis rätt att tycka vad han vill, men som högste politiske ansvarige i landets tredje stad måste han tåla kritik.

Att alla judar kan bli medborgare i Israel kan man ju kritisera om man vill, men det finns ju historiska orsaker till detta. Efter Förintelsen (som ju nazister och många islamister förnekar)blev det ju ännu mer förståeligt.

Inte ens om en grupp muslimer skulle demonstrera för Al Qaida och terrordåd skulle det ge någon rätt att angripa detta demonstrationståg med våld.

Anonym sa...

Ett stort problem med svenska politiker är att de inte vet att de just är svenska politiker och inget annat. Har man ett politiskt uppdrag och ett ansvarsområde så skall man hålla sig där.

Reepalu är kommunalpolitiker och han skall försvara den demokratiska ordningen i Malmö. Brott mot demokratin och mot våra lagar samt enskilda individer, kan Reepalu inte urskulda på något sätt utan att ta parti för en grupp mot en annan - och då har han mist både sin demokratiska och civilrättsliga trovärdighet.

Mannen borde avgå från sin post och lämna den till någon annan.