onsdag 5 oktober 2011

Välkomna att stjäla våra idéer!

I en insändare i dagens Sigtunabygden skriver Gunnar Fahlgren och Lars Björling från Samling för Sigtuna om Folkpartiets förslag om att inrätta en tjänst som stadsarkitekt för Sigtuna stad, och en för Märsta. Man är inte alls glada över att vi tydligen stulit idén från SFS.

Nu är det ju så med politiska idéer att de växer fram genom att man tar till sig idéer och tankar från olika källor. Till skillnad från SFS så tycker vi att det är bra om andra vill plocka idéer och uppslag från våra program. Därmed inte sagt att vi skulle ha ägnat oss åt att leta i ert program. Syftet med det vi skriver är att föra fram tankar som vi hoppas skall genomföras. Om till exempel Anders Johansson skulle läsa borgerliga program som förespråkar en försäljning av stora delar av Sigtunahem, något han själv förra året inte ville veta av, och sedan genomföra en sådan skulle vi inte protestera bara för att det var vår idé, eller hur? (nej just det, det har ju redan hänt)

Vårt förslag var dock, till skillnad från SFS, inte bara utgående från Sigtuna stad. Vi menar att det är minst lika viktigt att en stadsarkitekttjänst införs för Märsta, som kan arbeta seriöst och helhjärtat för att få fram en bättre boendemiljö. Det är uppenbart att det fortfarande är miljonprogramsidéer som dominerar här.

Jag hoppas att alla som är intresserade av kommunens bästa kan samarbeta för att hitta de bästa förslagen, och även om det inte, som Fahlgren och Björling skriver, råder någon idétorka i vårt parti kanske vi hittar ytterligare guldkorn i era program. Och ni är, som sagt, välkomna att leta i våra.

måndag 3 oktober 2011

Vad hade sossarna sagt om de borgerliga sålt så mycket?

Sigtunahems nya hyreslägenheter på Södergatan

Majoriteten i kommunen har bestämt sig för att sälja en femtedel av Sigtunahems bostadsbestånd till ett privat bolag. Det är visserligen inget vanligt privatägt bolag, utan det ägs av fjärde AP-fonden och AMF pension. Men det är ju ändå ett vinstdrivande bolag som givetvis köper husen för att göra en god affär.

Det är naturligtvis klokt, speciellt som Sigtunahem är i behov av pengar för att klara av att rusta upp sitt kvarvarande bostadsbestånd. Det märkliga är ju att en så stor utförsäljning i en borgerlig kommun förmodligen skulle leda till högljudd kritik från sossarna. Lite märkligt är också att Anders Johansson så sent som i december förra året meddelade att det inte fanns några planer att sälja delar av Sigtunahems bostäder.


På Sätunavägen, här till höger, är bostadsrätterna många och människor trivs.

Själv tycker jag det är bra att Sigtunahems dominans på kommunens bostadsmarknad minskar, och självklart är det bra att man får in pengar för att inte de kvarvarande husen skall förslummas. Jag tycker dock också att det skulle vara positivt om hyresgäster gavs större möjligheter att ombilda fastigheter till bostadsrätt. På längre sikt är det oftast mycket mer förmånligt att bo i en bostadsrätt, och det ger större möjligheter till inflytande över sitt boende. I centrala Märsta borde andelen bostadsrätter öka, och jag ser gärna att nybyggnation i ökad omfattning blir i bostadsrättsform. Den som äger sin bostad känner oftast ett mycket större ansvar för sitt boende.